Man-fre 08:00 - 18:00

Hvordan skrive den perfekte talen?

Snart skal du holde tale i en festlig anledning, men vet ikke helt hvordan du skal gå frem? Det er ikke alltid like enkelt å sette sammen en god festtale. Heldigvis finnes det noen tips som kan hjelpe deg på vei.

1. Start i god tid

Jo tidligere du begynner å tenke på innholdet i talen, desto bedre blir den. Lag et dokument der du skriver ned stikkord, anekdoter, sitater og lignende etterhvert som du kommer på dem. På den måten samler du på gode poenger som du kan bruke i talen.

2. Fokuser på hovedpersonen

Din oppgave er å hylle den personen festen er til for. Bruk tid på å finne gode historier og episoder som illustrerer hvem hovedpersonen er. Det gir talen et personlig preg.

3. Bestem form og tone

Tenk gjennom om du vil holde en morsom, rørende, høytidelig eller en helt annen type tale. Den røde tråden i talen bør være tydelig. Øv på å time poengene dine slik at de treffer godt.

4. Gjør research

Snakk med familie og venner av hovedpersonen for å finne ut mer om deres historie og hvilke egenskaper du bør trekke frem. Desto mer forberedt du er, desto bedre blir talen.

5. Skriv ned stikkord

Selv om du kan deler av talen utenat, er det lurt å ha en huskeliste foran deg. Da kan du få hjelp hvis du går i stå. Stikkordene fungerer også som retningsvisere underveis.

6. Begrens lengden

En festtale bør vare maks 8-10 minutter. Folk mister konsentrasjonen hvis den blir for lang. Gjør talen kort og konsis for best effekt.

7. Øv inn talen

Før festen bør du øve på talen din, gjerne foran et publikum, så du vet at den fungerer og at du holder tiden. Da står du bedre rustet den store dagen.

8. Vær personlig

Avslutt gjerne med en personlig hilsen eller en gave til hovedpersonen. Det gir talen et ekstra personlig preg.

Nå er du godt forberedt til å holde en festtale som vil gi minner for livet! Lykke til!